Hogyan dolgozza fel szervezetünk a táplálékot?

táplálék feldolgozásának lépcsőfokai

Az emésztésük úgy működik, hogy az elfogyasztott ételeink a szájunkban felaprítódnak, pépessé, lenyelhetővé válnak. A nyelőcsövön keresztül a gyomor-bél-traktusba kerül, ahol felbomlásra kerül és kiválasztódik.

Azok a tápanyagok, amelyek a bélfalon keresztül felszívódnak a vér, - és a nyirokkeringés segítségével jutnak el a sejtekhez. A salakanyag pedig a végbélen keresztül kerül kiürítésre.

A táplálék feldolgozásának lépcsőfokai

1. száj

A rágás során felaprításra kerül a táplálék, a nyál segítségével pedig megkezdődik a táplálékpép emésztése. (napi kb. 1,5 liter nyálunk termelődik, amelynek fontos szerepe van a nyelőcsőben való továbbhaladáshoz)

2. nyelés

A nyelvünk a nyeléshez adagolja a táplálékpépet, ami a felső szájpadláshoz kerül. Ezzel reflexszerűen beindul a nyelés.

3. nyelőcső

Kb. 25 cm-nyi a nyelőcső, ami segít az ételek gyomorba való eljuttatásába.

4. gyomor

Felső és alsó része van, a hullámszerűen mozog, ami segít, hogy a táplálék összekeveredjen a gyomornedvekkel. Itt kezdődik meg a fehérjék lebontása. Kis adagokban továbbítódik a gyomortartalom a patkóbél irányába.

5. hasnyál és epe

A táplálékpép kiegészül hasnyállal és epével. Ez fontos a fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztéséhez.

6. vékonybél

A vékonybél falán keresztül a vér, - és nyirokkeringésbe kerül.

7. vastagbél, végbél

Az emésztés utolsó állomása. A béltartalom besűrűsödik. Az emésztetlen rész a ballasztanyagokkal kiürül a szervezetükből.

Erre mondják, hogy az vagy, amit megeszel, ezért is nem mindegy, hogy mit és abból mennyit eszünk meg. Sokszor azonban épp ez a legnehezebb, hogy megálljt parancsoljunk magunknak. Az állandóan kínzó éhség, a sok fölöslegesen bevitt kalória pedig elhízáshoz vezet.

Ekkor jelenthetnek segítséget a fogyasztószerek. Különböző hatóanyagokkal kaphatók (fentermin, szibutramin), amelyek lényege, hogy csökkentik az éhségérzetet.

Nem fogjuk kívánni annyira az ennivalókat, mint korábban, hanem jól érezzük magunkat a bőrünkben akkor is, ha nem nassolunk feleslegesen. Csak annyit és azt esszük meg, amire szükséges van a szervezetünknek. Ön is egyszerűen tud tájékozódni a témában. Az egyik legnépszerűbb fogyasztószer a Sibutramine Hydrochloride 20mg. De Adipex-P néven is talál további népszerű terméket.

Kímélje meg Ön is az emésztőrendszerét és csak azt és olyan ételt fogyasszon el, amire a szervezetének szüksége van! Éljen hosszú, boldog, egészséges életet Ön is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése