Teraszbeépítések Budapesten. Emeleti télikertek

erkély terasz beépítés
Nemcsak kerti teraszt, emeleti erkélyt is beépíthetünk télikertnek

Számos lakberendezési portálon olvashatunk arról, hogy a teraszbeépítés egy olyan módja a ház bővítésének, amellyel egész évben használható, energiatakarékos kerthelyiséget kaphatunk. A terasz, az erkély, a balkon és a loggia fogalmával nem árt tisztába jönni, valamint érdemes ezek és a tetőterasz kialakításának lehetőségét megismerni. A teraszbeépítés szabályai általánosak, részben függenek a terasz alapjának magasságától, az épület homlokzati síkjától és a beépítés módjától.

Beépített terasz, erkély - előnyök, tippek

A teraszbeépítés előnyei, fajtái és szabályai a következők:

Röviden: A teraszbeépítés előnyei közé tartozik, hogy a tetőépítés és a körbeüvegezés véd a csapadék ellen, növeli a lakótér világosságát, könnyen nyitható és zárható, szigetel az időjárás viszontagságaival szemben, és árnyékol a nyári napsugarak ellen. Hűvösebb időben befogja és hővé alakítja a napenergiát.

Ezenkívül javítja az otthon hangulatát, növeli az ingatlan értékét, és lehetővé teszi a melegkedvelő növények gondozását télen is.

A beépített teraszok fajtái között megkülönböztethetünk négy évszakos, három évszakos, üvegezett falú és tetejű, illetve üvegház jellegű és átrium jellegű kialakításokat. A négy évszakos terasz a legdrágább, de a legjobb szigetelést biztosítja. Az üvegház jellegű terasz a legolcsóbb, de a legkevésbé szigetel. Az átrium jellegű terasz egy belső udvarra épül, amelyet üvegtetővel fednek le.

Általános szabály, hogy ha a terasz alapja nem haladja meg az 50 cm-t, akkor nem kell építési engedélyt kérni a beépítéséhez. Ha viszont meghaladja az 50 cm-t, vagy túlnyúlik az épület homlokzati síkján, akkor Budapesten építési engedélyre van szükség. Figyelembe kell venni az épületvédelmi előírásokat, a tűzvédelmi szabályokat, a szomszédokkal való egyeztetést és az esztétikai követelményeket is.

Emeleti erkély kialakítása télikertként 

Nagyszerű ötlet lehet, amely tovább növelheti otthonod élhetőségét és vonzerejét. Egy ilyen projektnél fontos figyelembe venni a tervezési és építési szempontokat. Bizonyos, hogy Budapesten engedélyre lesz szükség az emeleti télikert építéséhez. A szabályozások országonként és városonként eltérhetnek.

Műszaki tervek: készíts pontos műszaki terveket a terasz kialakításáról. Fontos megtervezni a méreteket, az ablakok és ajtók elhelyezését, az üvegezést, a szigetelést és a fűtést.

Ablakok és üvegezés: minden télikertek fő jellemzője az üvegfelületek nagy mennyisége. A jó minőségű ablakok és üvegezés fontosak a hőszigetelés és a zajszigetelés szempontjából. Az emeleten lévő télikerteknél különös figyelmet kell fordítani a szélállóságra is.

Fűtés és hűtés: ahhoz, hogy az emeleti télikertet egész évben élvezni lehessen, fontos a megfelelő fűtés és hűtés kialakítása. Infravörös fűtőpanelek vagy padlófűtés lehetnek hatékony megoldások a téli hónapokban. Nyáron pedig szellőztetőrendszer vagy légkondicionálás szükséges.

teraszbeépítés bp

Látványtervek: készíts látványterveket vagy konceptuális terveket az elképzelt télikertről, hogy könnyebben megértesd a tervezővel és/vagy az építőkkel, milyen végeredményt szeretnél elérni. Az is hasznos, ha letöltesz olyan dizájnokat az internetről, amelyekhez hasonló megjelenést szeretnél.

 Így a gondos tervezés, előkészítés és kivitelezés segítségével létrehozhatod azt a helyet, ahol kikapcsolódhatsz és pihenhetsz otthonodban. Szempont lehet az is, hogy Budapesten az erkély- és terasz beépítés hozzájárul a városkép gazdagításához.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése