Az agorafóbia gyógyítása

Viselkedésterápiával gyógyítható az agorafóbia

agorafóbia gyógyítása

Az agorafóbia gyakori, de specifikus szorongásos rendellenesség, gyakran társul klausztrofóbiával vagy leküzdhetetlen társadalmi fóbiával (szociális szorongás). Szigorúan véve a nyilvános, nyílt helyeken fennálló veszélytől való félelem, amely egy erőteljes viselkedést mutat a valóban ártalmatlan helyek és helyzetek elkerülésével. Ha agorafóbia fordul elő, akkor az általában pánikbetegséggel jár, számos tünettel együtt. Mint minden más szorongásos rendellenesség, az agorafóbiának vannak okai és a szindróma kezelhető.

Agorafóbia és annak meghatározása


A tér és helyszín neuropátiás megjelenése. Az agorafóbia előtérében a váratlan pánikrohamok félelme áll, például tömegben, épületekben, piacokon, liftekben vagy utazás során.

Az agorafóbia következő további félelmeket vethet fel:
  • az ellenőrzés elvesztésének félelme
  • a pánikrohamok és a megzavarodás félelme
  • a félelem, hogy valami rossz történik
  • a szívroham félelme
  • a ájulás félelme
  • a haldoklástól való félelem
  • a félelem, hogy megőrülünk
A legnagyobb félelmet azonban gondolatok váltják ki, például a várakozás félelme vagy a félelem féleleme.

Az agorafóbia fő okai

a múltbeli rossz tapasztalatok, például szeretett ember elvesztése, élettársuktól való elválasztás, munkahelyi vagy családi problémák. A hosszú távú stressz, az alkohol- és kábítószer-visszaélések, valamint a kábítószer-mellékhatások az agoraphobiát is okozhatják. A traumatikus tapasztalatok és a gyógyszeres beavatkozás mellett az agorafóbia társadalmi fóbia vagy klausztrofóbia kombinációjában is jelen lehet. Azon a meggyőződésen alapul, hogy bizonyos helyzetekben valami rossz történik. A várakozástól való félelem és általános szorongásos zavar.

Mint minden szorongásos rendellenességnél, a gondolatok, érzések és testreakciók kölcsönhatása döntő jelentőségű az agorafóbia során. Ezeknek az érzéseknek és gondolatoknak az összefonódása miatt az érintett személy korlátozza életminőségét, amíg végül teljesen el nem különül a külvilágtól.

Gyógykezelés, terápiás lehetőségek

Függetlenül attól, hogy mennyi ideje él ezzel a szorongási rendellenességgel a beteg, a terápia esélye nagyon jó. De a saját akarata és hajlandósága rendkívül fontos, és minél hamarabb cselekszik, annál gyorsabban lesz képes megbirkózni a félelmeivel.

A kognitív-viselkedési terápia, mint kimutatták, különösen hatékony a szorongásos rendellenességek, például az agorafóbia és a pánikrohamok kezelésében, mivel olyan negatív gondolkodási minták megjelenését írják felül, amelyek szorongást idéznek elő. Ez lehetővé teszi a viselkedés célzott megváltoztatását.

A relaxációs gyakorlatok, például az autogén edzés, a légzéstechnika vagy az EFT (Emotional Freedom Technique) támogatják a viselkedésterápiát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése