A ginek eredete

 

gin eredete

A gin kapcsán rögtön a borókabogyó jut eszünkbe, hiszen számos pozitív hatását elsősorban ennek köszönheti. Sokan azonban nem tudják, hogy a borókabogyó valójában csak „fűszerként” szerepel az italban, esetleges más gyógynövényekkel együtt. Ha szereted ezt a különleges italt, ismerd meg a ginek eredetét és készítését! Tarts velünk egy rövid időutazásra!

A ginek eredete: előállítás

A ginek előállításának alapja gabona alapú finomszesz. Az ízélmény megteremtéséhez borókát és más fűszernövényeket adnak a ginhez, és újra lepárolják. Koriander mag és citrusfélék szinte minden ginben vannak. Kedveltek a következő hozzávalók is:

  • édesgyökér
  • kardamon
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • rózsaesszencia
  • levendula
  • citromfű
  • angyalgyökér

A ginek különféle ízvilága pont ezeknek az összetevőknek a kiválasztásából, valamint arányából ered.

A ginek eredete: a genever

A ginek eredete a genever nevű italhoz köthető. Európa egyes területei már a 8. században feltalált lepárlógép óta gyógyszerként fogyasztottak tömény alkoholpárlatot. Idővel fűszerekkel ízesítették ezt, hiszen így sokkal élvezetesebb volt a fogyasztása.

A ginek elődje, a genever már a 14. században megjelent németalföldi területeken. A genever alapja egy malátázott és erjesztett gabona alapú szesz. Ezt párolták le újra, méghozzá borókabogyókkal, hiszen ez a növény helyi adottság volt.

A ginek eredete: az angliai szál

A ma ismert gin eredete már Angliához köthető. Számos történelmi esemény vezetett ahhoz a nedűhöz, amit ma jóízűen fogyasztunk.

A genever elterjedése Angliában

A harmincéves háborúban harcoló angol és holland katonák megismerték a genevert, mely a németalföldi katonák vakmerőségét biztosította. Angliában a gin terjedését segítette, hogy a holland Orániai Vilmos maga is nagy genever-rajongó volt. Engedélyezte is kedvenc italának angliai gyártását, s a házi szeszfőzést is. A külföldről behozottat pedig megadóztatta.

Az angol gin mánia

Az Angliában készült ginek a 17-18. században változó minőségűek voltak, hiszen bárki, bármiből főzhetett gint. Többségük nem tartalmazott borókabogyót. Ráadásul esetenként terpentinolajjal próbálták elérni a megfelelő ízt. Ez olcsó, de egészségre káros megoldás volt. A lakosság rendszeres alkoholfogyasztóvá vált, különösen az alsóbb osztályok. A minőség pedig egyre romlott. Ez vezetett a gin-törvényekhez, melyek csak hivatalos lepárlók és kiskereskedők számára engedélyezték az előállítást.

A minőségi ginek eredete

A fenti folyamat vezetett a minőség javulásához. A 19. században a szabályoknak hála minőségi, valódi gyógynövényeket tartalmazó ginek születtek. Így hamarosan az elit kedvelt itala lett az egészséges nedű, s már a 20. század elején létrejöttek a gin-paloták.

A ma kapható ginek eredete

A mai ginek között vannak, melyek hagyományos technológiával készülnek. Tehát a fűszerek hozzáadása után újra megtörténik a lepárlás. Ezek a desztillált ginek. A kevert ginek esetében viszont csak hozzáadják a különféle aromákat a szeszhez.

Ha gint fogyasztunk, figyeljünk az eredetére! Minőségi, kiváló ginek a gin webáruházban szerezhetők be. Akár tonikkal vagy tisztán, de csak a valódi ginek adnak felejthetetlen élményt.

Összegezve: A ginek eredete hosszan visszanyúlik a történelembe. Egy egyszerű borókás italból silány minőségű kotyvalékká, majd a felsőosztály kedvenc egészséges italává vált a gin. S mindez csak azon múlt, mennyire gondosan választották ki hozzávalóit, s hogyan és kik készítették el.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

BDK fontosabb PR és SEO célú webhelyei

Honlap SEO - Google-optimalizálás. Honlap ajánló blog. Link és PR cikk kihelyezés: Szolgáltatás Budapest. Cégek, termékek, áruk, árak. Internetes keresések és organikus forgalom növelése 2020-ban az infrafűtés, infrasugárzók témájában. Google helyezés javítás SEO-szakértő kreatív segítségével. Linképítés és organikus weboldal optimalizálás, keresőbarát honlap készítése. Jelentés: tartalommarketing eszközök a keresőoptimalizálás területén. Infra, autó, laptop | Google helyezés javítása: Weboldal optimalizálás